Ragne Kristine Sigmond

PHOTOCAMP 2017 PRESENTERER
Foredrag: Ragne Kristine Sigmond
Tid: Fredag 17. november kl. 17:30-19:00

Pris: 0,-
Sted: Interfoto

Reserver plass

Om kunsten å lysmale og hvordan man spontant kan lage spennende lys med de enkleste verktøy!

  • Hva er lysmaling?
  • Kan man med enkle midler prøve det selv?
  • Hvor mye kan man lage i selve eksponeringen? Eller sagt med andre ord: hvor mye eventyrlighet kan man få til uten hjelp av Photoshop, eller kun minimalt med etterredigering?

Dette og mye mer vil du få svar på når Ragne Kristine Sigmond kommer på Photocamp. For Ragne er lys en stor pasjon, både når hun underviser på jobb og i fritiden. De siste årene har hun spesialisert seg i å lage eventyrlige og stemningsfulle bilder over lange eksponeringer. Det hele starter som fra et tomt, sort lerret, og så trer motivet frem og blir formet, lysstrøk etter lysstrøk. Teknikken heter lysmaling.

Lysmaling kan foregå med noe så enkelt som en lommelykt eller ved å kombinere flere typer lys. «Hemmeligheten bak spennende og eventyrlig lys behøver absolutt ikke å ligge i dyrt lysutstyr«, sier Ragne. «Det avgjørende er HVA du gjør med lyset. Bevisst valg av lysretning, området som blir belyst, belysningskontrast og å kunne planlegge et riktig lysmalingsforløp”.

Lysmaling handler om leken eksperimentering. Det handler om ‘slow photography’ hvor all konsentrasjon ligger i det enkelte bilde. Resultatet er ikke gitt på forhånd. Tilfeldigheter spiller ofte inn og er ofte en vesentlig del av den kreative prosessen. Noen motiver krever kun få sekunder. Andre ganger kan et bilde ta opptil 5-8 minutter å male frem.

Ragne skal vise inspirasjonsbilder hvor hun forteller om hvordan hun planlegger stemninger og styling av modeller – alt etter motivvalg og i forhold til om lysmalingen foregår i et mørkt rom eller ute i den blå timen. Hun vil dessuten holde et lite live show med lysmaling hvor hun viser hvordan Olympus’ Live Composite-funksjon kan brukes i forhold til lysmaling. Ragne har brukt denne teknikken i flere år og ble i 2016 ambassadør for Olympus.

Fotografi er Ragnes yrke, men også hennes hobby og lidenskap. Når arbeidsdagen er over, hun underviser fremtidens fotografer på Medieskolerne i Viborg, Danmark, så får kreativiteten fritt spillerom og hennes personlige billedspråk trylles frem. Drivkreftene i de personlige prosjektene er ikke penger – de er lykkepiller og skapertrang.

Med bakgrunn i hennes personlig bildespråk, hennes årelange erfaring med å undervise og hennes glede over å dele av erfaringer gjennom foredrag og workshops, ble hun i 2017 tildelt selve Fotografiprisen, Norske Fagfotografers Fond.

Ragne er fra Norge, men flyttet til Danmark i 2006 da hun ble tilbudt jobben som faglærer på skolen hvor hun selv ble utdannet til fotograf med svennebrev på i 2003.