Foredrag med Eivind H. Natvig (ferdig)

PHOTOCAMP 2018 PRESENTERER
Foredrag med fotograf Eivind H. Natvig
Tid: Tirsdag 13. november kl. 18:30-20:00

Pris: 0,-
Sted: Interfoto (se kart)

RESERVER PLASS

Fotograf Eivind H. Natvig kommer til Photocamp og skal fortelle om noen av sine seneste prosjekter, Her / Var og Today I am a human.

I perioden 1994 til 2004 reiste Natvig mye rundt i Israel og Palestina og jobbet som dokumentarfotograf. Da volden blusset opp for fullt i 2002 brukte han månedsvis i konfliktens frontlinjer på Vestbredden og i Gaza. Etter Arafats begravelse i 2004 hadde Natvig fått nok av politisk retorikk, hat og polarisering. Det gikk elleve år før han vendte tilbake til området som hadde satt så sterkt preg på ham.

-I oktober og november 2015 dokumenterte jeg et lite antall palestinske landsbyer fra før 1948 i forbindelse med mitt utstillingsprosjekt til European Photo Exhibition Award (EPEA) om ufrivillig migrasjon. Det var under denne reisen, under besøk i disse landsbyene, at jeg ble klar over hvordan Israel gjennom Jewish National Fund systematisk sletter palestinsk historie. Gjennom etablering av nasjonalparker og planting av skogområder legges et grønt dekke over palestinernes historie. Skogområder som ved første øyekast fremstår som grønne lunger, viser raskt en annen virkelighet når man kikker nærmere.

Siden 2015 har Natvig gått systematisk til verks for å avdekke rester etter tidligere palestinske landsbyer. Han søker å dokumentere et større antall av de palestinske landsbyene, til tross for at stedsnavn er forandret, kart er skrevet om og at sporene etter det som var blir stadig vanskeligere å avdekke.

-Den kollektive israelske hukommelsen omfavner landets jødiske historie, og undertrykker samtidig den palestinsk-arabiske. Den kollektive palestinske hukommelsen på sin side omfavner en romantisert versjon av moderlandet, og undertrykker det faktum at Israel har bygget opp en nasjon. Å kunne vedkjenne seg at staten Israel i stor grad er konstruert på ruinene til palestinske byer og landsbyer, er en grunnleggende forutsetning for en konstruktiv dialog mellom partene.

Med sitt sedvanlige bildespråk i et grenseland mellom dokumentar og poesi, har Natvig kikket nærmere på det som var, i den hensikt å gi det betydning og vekt i egen samtid.

Om Eivind H. Natvig
Eivind H. Natvig (f. 1978) arbeider i det visuelle skjæringspunktet mellom kunst og dokumentar. Han er en prisbelønt fotojournalist og har jobbet for mange av hovedstadens redaksjoner i tillegg til egne prosjekter, blant annet i Midtøsten, India, Nepal, Bangladesh og Libya. Hans poetiske uttrykk skiller seg ut i en ofte uniform sjanger, i et bildespråk som ofte antyder i stedet for å gi klare svar.

Han har gitt ut bøkene “Du Er Her No” og “Hit” og er blant annet stilt ut i Trondheim Kunstmuseum, Perspekivet Museum samt på en rekke fesivaler i inn- og utland. Natvig sitter i styret til Lofoten Internasjonale Fotofestival, er styreleder i Moment Agency og er representert av Institute for Artist Management.

ehn.no