Foredrag med Torgrim Hermansen Halvari

PHOTOCAMP 2019 PRESENTERER
Foredrag med Torgrim Hermansen Halvari: SAME, 100 møter i Sápmi
Tid: Fredag 15. november kl. 16:00-17:00
Pris: 0,-
Sted: Interfoto
Begrenset antall plasser

Reserver plass >

Foto: William Ropp

Rein og kofte er en svært viktig del av den samiske identiteten, men det samiske er så mye mer. I dag finnes det samer i et hvert yrke og i en hver by i Norge. De er leger, fiskere, bønder, jobber på børsen, med film, som musikere mm. Alle disse er bundet sammen gjennom en felles samisk identitet, en identitet som har knyttet den samiske kulturen til naturen, klima, dyr og fauna i nordområdene gjennom generasjoner.

100 samiske portretter er et stort dokumentar- og fotoprosjekt som var knyttet til Tråante 2017, 100 årsjubileet for samefolkets dag 6. februar 2017. Prosjektet startet fordi Torgrim Hermansen Halvari etter mange år i utlandet hvor han jobbet med blant annet etniske konflikter ble ganske frustrert over å komme hjem til Norge og finne ut at stereotypiene om minoriteter og urbefolkning lever like godt her som ute i verden.

100 år etter samlingen i Trondheim blir fortsatt noen samer utsatt for diskriminering, stereotypisering, rasisme og latterliggjøring. Mye av dette kan bekjempes med informasjon.

Den samiske kulturen er i dag sterk og vital, den samiske identiteten er med ut i yrkes, familie og kulturlivet. De fleste er i dag stolt over sin samiske identitet og stadig flere kommer ut av ”skapet” og finner tilbake til sine samiske røtter. Samene og de med samiske røtter er i dag et felles folk som er stolt av sin identitet og bakgrunn.

Torgrim Hermansen Halvaris prosjekt gir en forståelse av denne samiske identiteten og kulturen i hele Sapmi og hva det å være same i dag innebærer. Han har et masteremne i dokumentarfotografi, og han har studert journalistikk, sosialantropologi, sosiologi, kultur, nordkalottens kultur og historie med mer. Han jobber som informasjonsansvarlig i Norges Offisers og- spesialistforbund, men bruker fritid som fotograf og kunstner. Han er tilknyttet norsk fotografforbund og er medlem i Samisk kunstnerforbund hvor han også sitter i styret. Han er også styremedlem i samisk senter for samtidskunst.

Som fotograf jobber han med forskjellige stilarter og med forskjellig utstyr og har studert fotografi gjennom møter med en rekke kjente fotografer som Stuart Franklin, Morten Krogvold, Joyce Tenneson, Jill Enfield, Arno Rafael Minkkinen, William Ropp. Som fotograf har han hatt flere utstillinger, der hans styrke nettopp er portretter, det å komme nær mennesket, slik at bildet også forteller en større historie.